ATALIK BUĞDAY UNU NEDİR?
İnsanlığın tarihinde oldukça uzun yıllardır var olan ve içerdiği karbonhidrat besin değeri ile sofraların vazgeçilmez gıdalarından biri olan ekmeğin ana maddesi olan un çeşitleri, birçok unsura göre farklılık göstermektedir. Bu unsurların başında un üretiminde hangi tahıl türünün ya da diğer adıyla hububat türünün (buğday, çavdar, arpa, yulaf v.b.) kullanıldığı ve bu kullanılan tahılın besin değerleri gelir. Tahılın öğütülmesi ile elde edilen un çeşitleri, içerdiği besin değeri ile sofralarımızda pek çok farklı şekilde kullanılmaktadır. Un çeşitleri genel olarak buğday unu (ekmeklik beyaz un), tam buğday unu, çavdar unu, durum buğday unu, yulaf unu, arpa unu, mısır unu, karabuğday unu, graham unu, nohut unu, pirinç unu gibi çeşitlere ayrılır. Bu çeşitlere ilave olarak günümüzde çok büyük önem kazanmış olan “atalık buğday unları” da vardır. Atalık buğdaylar (yerli buğdaylar) , binlerce yıldır değişen iklim ve ortam koşullarına uyum sağlayarak günümüze ulaşmış oldukça güçlü tohumlardan elde edilmektedir. Bu tohumlardan yetişip gelen buğdayların öğütülerek un haline getirilmesiyle “atalık buğday unları” elde edilir. Atalık buğday unlarının “karakılçık tam buğday unu, siyez tam buğday unu, dinkel (kızıl buğday) tam buğday unu ve kavılca tam buğday unu” gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Uzun yıllardır var olan atalık tohumlar yaşamın sürdürülebilirliği açısından genetik bir hazine olarak değerlendirilmektedir. Toprak içerisinde değişen birçok koşula ayak uydurarak günümüze kadar taşınmış olan atalık tohumların yetiştirilmesi ile ortaya çıkan atalık buğdayı oldukça doğal ve organik yapısı ile kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Atalık buğdayın yetiştirilmesi ve biçilmesi sonucu kullanıcılara sunulan atalık buğday unu gıda sektöründe birçok alanda tercih edilmektedir. Atalık buğday tohumları ve tohumlarından ortaya çıkan atalık buğday unu Anadolu topraklarında oldukça eskiye dayanmakta ve içerisinde birçok farklı buğday çeşidini içeren atalık buğdayların tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Karakılçık, siyez, dinkel (kızıl buğday) ve kavılca buğdaylarından elde edilen unlar, genetiği oynanmamış buğdaylardan öğütülerek elde edilmiş olması sebebiyle insan sağlığı için de daha yararlıdır.
Özellikle günümüzde ortaya çıkan pek çok rahatsızlık ve alerji sorunlarına karşı daha tedbirli olan bireyler, tüketim alışkanlıklarını buna bağlı olarak değiştirmektedir. Hamur işlerinin tüketiminde organik ve doğal tohum kullanılmasına özen gösterilmesi ile birlikte tekrar hatırlanan ve değerli bir miras olan atalık buğday tohumu ve unları çeşitli şekillerde kullanıcısına sunulmaktadır.
Teknolojinin gelişimi ile birlikte ortaya çıkan hibrit tohumların artışı ile unutulmuş olan atalık buğday tohumu ve unu özellikle son dönemlerde tekrardan gündeme oturmuş ve anadolu çiftçisinin yüzünü güldürmüştür. Geçmişten bir miras olarak hala üretimi devam eden atalık buğday unları kullanım alanlarına göre ayrılmaktadır. Ekmekçilik ve pastacılık gibi üretim alanlarında da kullanılan atalık buğday unları, aynı zamanda ekmekçilik sektöründe yoğun biçimde kullanılan “ekmek karışımları” içerisinde de tüketicisine sunulmaktadır.
Çınarım Değirmen, yüzyıllardır süregelen butik taş değirmen kültürü ile Anadolu’nun en lezzetli tohumlarını müşterileri için harmanlamaktadır. Butik taş değirmen unlarının sofralarınızda mutluluğa dönüşmesi için çalışmalarını sürdürmekte olan Çınarım Değirmen; hazır ekmek karışımları (ekmek miks), konsantre ekmek karışımları (premiks), taş değirmen unları, atalık buğday unları, ekmek geliştiricileri, ekmek topping karışımları ve tahıl ezmelerini doğallığı ve tazeliği ile sofralarınıza sunmaktadır.