Kavılca Tam Buğday Unu Nedir?
Kabulca, kablıca, gernik buğdayı olarak da bilinen kavılca buğdayı, 13 bin yıllık geçmişi ile genetiği ilk günkü gibi muhafaza edilmiş bir tür kılçıklı buğdaydır. 2n = 28 kromozomlu yapıya sahip olan kavılca buğdayı, Anadolu ve yakın doğu’da insanların ilk kullandığı ve evcilleştirdiği tahil çeşididir. Dolayısıyla kavılca buğdayı dünyanın en eski buğdaylarından biri olarak kabul edilmektedir.
Kavılca buğdayı, diğer buğday türlerinden farklı olarak tek değil çift danelidir. Bu daneler kavuz denilen çok sayıda kabuk ile kaplıdır. Bu nedenle soğuk iklim bölgelerine sahip bölgelerde, dağların yüksek kesimlerinde yetişebilen relikt bir bitkidir. Kavılca buğdayı Türkiye’de yok olmak üzereyken, Kars ilimizde köylülerin ambarlarında bulunarak yeniden ekimine başlanmıştır.
Kars’ın soğuk iklim koşullarına dış kabukları sayesinde uyum sağlayabilen kavılca buğdayları küçük daneli bir yapıya sahip oldukları için gluten oranları diğer buğday türlerine göre daha düşüktür. Kavılca tam buğday unlarının düşük gluten oranına sahip olması, sağlık açısından daha yararlı olmalarını beraberinde getirmektedir. Kavılca tam buğday unları aynı zamanda, vitamin, protein ve yağ asidi bakımından diğer buğday türlerinden elde edilen unlara göre 1,5 kat daha zengindir. Besin değerinin yüksek olması, kalp sağlığının, mide ve bağırsak sağlığının korunmasında olumlu katkı sağlamaktadır.
Kavılca tam buğday unu, ekmek ve diğer unlu mamullerin yapımında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ancak sadece kavılca tam buğday unu kullanılarak yapılan ekmeklerin beyaz ekmeklerde olduğu gibi yumuşak bir yapıya sahip olamayacağı belirtilmelidir. Yine de kavılca tam buğday unu ile yapılan ekmekler, kendine has tadı ve yüksek besin değeri ile daha sağlıklı bir beslenme seçeneği sunmaktadır.
Birbirinden değerli buğday türlerini öğüten Çınarım Değirmen, besleyici ve sağlıklı buğday unlarını Çınarım markası ile birlikte sofralarına getirmektedir. Çınarım kavılca tam buğday unu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diğer tam buğday un çeşitlerini incelemek için cinarim.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.