Taş Değirmen Unu Nedir?

İnsanlık tarihinin başlangıcından beri insanlar buğday, arpa, yulaf gibi tahılları öğütmek ve tüketime uygun hale getirmek için değirmenleri kullanılmaktadır. Su, rüzgar veya el gücü ile çalışabilen farklı türlerde değirmenler bulunmaktadır. Ancak temel çalışma mantığı yuvarlak bir yapıya sahip olan iki taş arasında tahılların kırılarak, ezilerek eğitilmesine dayanmaktadır. Değirmen taşı olarak isimlendirilen bu taşların biri sabit yapıdadır. Sabit taşın üstünde yatay konumda bulunan diğer değirmentalı ise dönerek hareket etmektedir. Böylece araya konulan tahıllar kırılma ve ezilme yöntemi ile ufalanmakta ve öğütülmektedir. Taş değirmenlerde sabit taşın merkezinden dışarıya doğru çıkan oluklar bulunmaktadır. Öğütülen tahıllardan elde edilen unlar bu oluklar aracılığı ile dışarıya çıkmaktadır. Eski çağlarda ilkel yöntemlerle hazırlanan taş değirmenler günümüzde modern teknolojiler sayesinde daha kaliteli hale dönüşmüştür.
Tahılların taş değirmen tarafından öğütülmesi ile elde edilen un çeşitlerine taş değirmen unları denilmektedir. Günümüzde taş değirmenlerinde buğday, arpa, yulaf, mısır, pirinç, nohut, keçiboynuzu gibi sert yapılı tahıllar öğütülmekte ve sırasıyla tam buğday unu, arpa unu, mısır unu, pirinç unu, nohut unu, keçiboynuzu unu elde edilmektedir.
Diğer öğütme yöntemlerine göre daha doğal olan taş değirmen unları, öğütüldükleri tahılların besin değerlerini korumaktadır. Böylece taş değirmen unları kullanılarak hazırlanan ekmek ve diğer unlu mamüller insan sağlığı açısından daha yararlıdır. Çınarım Değirmen’in Çınarım markasıyla tüketiciye sunduğu doğal taş değirmen un çeşitlerini cinarim.com.tr web sitesinden inceleyebilir ve sipariş vererek deneyebilirsiniz.