Siyez Tam Buğday Unu nedir?
Dünya üzerinde GDO’lu ürünlerin giderek yaygınlaşması, genetiği bozulmamış gıdaların daha fazla önem kazanmasını sağlamıştır. Günümüzde genetiğiyle oynanmış hibrit tohumların yerine genetiği değiştirilmemiş atalık tohumların daha fazla tercih edildiğini kesin şekilde ifade edebiliriz. Bu kategoride özellikle atalık buğday tohumlarının ön plana çıktığını söylemek mümkündür. Atalık buğday tohumları arasında en çok bilinen siyez buğdayı, genetiği değiştirilmemiş en doğal buğday türlerinden bir tanesidir ve hibrit tohumların yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yetişir. Siyez buğdayı tohumu doğadan uzaklaşan insanoğlunun tekrar doğaya dönüş ve doğal beslenmeye duyduğu ihtiyaç ile birlikte benzer genetiği değiştirilmemiş gıdalar gibi daha çok rağbet görmeye başlamıştır. İşte bu derece önemli olan siyez buğdayı, kültürel ve doğal mirasımızın da bir parçasıdır.
Siyez Buğdayının Tarihi
Siyez buğdayının geçmişi bazı kaynaklara göre 12 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Şanlıurfa Göbeklitepe’deki kazılarda yiyecek olarak siyez buğdayı, badem ve yer fıstığı bulunmuştur. Atalık tohumlar listesinde ilk sırada yer alan siyez buğdayı, günümüz modern buğdaylarının da atası sayılmaktadır. Dünyada 12 bin yıllık süre içerisinde değişen ve farklılaşan pek çok şeye rağmen siyez buğdayı günümüzde de aynı şekilde özünü korumaya devam etmektedir.
Günümüzde siyez buğdayı en çok Kastamonu bölgesinde yetiştiriliyor ve hatta Kastamonu siyezi olarak anılıyor. Dünyada ise Einkorn Wheat olarak tanımlanıyor. Siyez buğdayını farklı kılan en büyük özellikler; protein ve karotenoidler açısından modern buğdaylara göre daha zengin olmasıdır. Günümüzdeki buğdayların genetiği neredeyse her yıl değişirken, siyez buğdayının genetiği hiçbir şekilde değişime uğramamış durumdadır. Siyez buğdayını ve bu buğdaydan elde edilen Siyez Tam Buğday Unu’nu farklı kılan şey de tam olarak siyez buğdayının bu özelliğidir!
Siyez Tam Buğday Ununu Öne Çıkaran Faktörler
Siyez Tam Buğday Unu, %100 siyez buğdayından elde edilir ve onu buğday ununa göre farklı kılan özelliklerinin en başında ruşeym ve kepeğinden ayrılmadan tam taneden öğütülmüş olması gelmektedir. Siyez ununun içerisinde farklı bir bileşen bulunmamaktadır. Taş değirmenlerde öğütülen siyez buğdayı, öğütme işlemi sırasında doğal halini muhafaza edecek şekilde işlenmektedir.
Siyez unu ile üretilen ekmeklerin modern buğday kullanılarak üretilen ekmeklere kıyasla daha düşük gluten seviyesine sahip olduğu ve daha fazla lif içermesi sebebiyle de daha besleyici ve tokluk hissini daha uzun süre sağladığını söyleyebiliriz. Siyez buğdayının yetiştirilme sürecinde herhangi bir şekilde kimyasal mücadele yapılmıyor ve kimyasal gübre kullanılmıyor. Ayrıca koruyucu ya da katkı maddesi kullanılmadan öğütüldüğü için de tamamen doğal bir ürün olma özelliğine sahiptir. Siyez Tam Buğday Unu ile evinizde kendi ekmeğinizi yapabilir, hazırlayacağınız kurabiye, kek gibi hamur işi gıdalarda da kullanabilirsiniz. Tercihinize göre, diğer un çeşitleri ile karıştırarak da tüketmeniz mümkündür. Siyez tam buğday unuyla hazırlanan ekmekler, sahip oldukları özellikleriyle klasik buğday ekmeklerine oranla daha sağlıklı, doyurucu ve besleyicidir.
Siyez Tam Buğday Unu’nun yapısı ekmeklik standart buğday ununa göre biraz daha kalındır ve esmerdir. Siyez Tam Buğday Unu ile ekmek veya hamur işi ürünler yaptığınızda rengi tam buğday unu ile yapılmış ekmeğin rengini andıracaktır. Modern buğdaylardan elde edilen unlara göre daha lifli ve kalın bir yapısı olduğundan daha fazla su taşıma kapasitesine sahiptir. Siyez Tam Buğday Unu kullanılarak yapılan ekmeklerin standart buğday unu ile yapılan ekmeklere kıyasla daha az kabarmasının nedeni ise Siyez Tam Buğday Unu’nun çok daha düşük seviyede gluten içermesidir. Bu durum olumsuz gibi karşılansa da aslında düşük glutenli yapısı sayesinde daha sağlıklı bir ekmek tüketimine olanak sağlar. Siyez Tam Buğday Unu’nun kendine özgü bir kokusu ve aroması vardır. Siyez Tam Buğday Unu lezzet olarak da diğer unlardan ayrılmaktadır. Damakta son derece güzel bir tat bırakan Siyez Tam Buğday Unu ile hazırlayacağınız ekmek ve hamur işlerinin lezzeti sofralarınızı taçlandıracaktır.
Çınarım Değirmen farkıyla doğal ve katkısız şekilde üretilen Siyez Tam Buğday Unu’nu sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Çınarım Değirmen farkıyla öğütülen Siyez Tam Buğday Unu’na www.cinarim.com.tr adresinden ulaşabilir; ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve ÇINARIM MARKET bölümünden online sipariş verebilirsiniz.