KARAKILÇIK TAM BUĞDAY UNU NEDİR?
Dünya nüfusunun giderek artması, teknolojinin ve bilimin gelişimi, diğer birçok ürün gibi buğdayın da genetiğinin değişime uğramasına sebep olmuştur. İnsanoğlunun bunu yapmasının sebebi, buğdayın havadan ya da sudan daha az etkilenir hale getirmek ve buğdayın verimini arttırmaktı. Miktarını artırıp maliyetini düşürmek ve verimi maksimuma çıkarmak için yapılan bu işlemler, buğdayın faydalarını, besleyiciliğini ve lezzetini de düşürmüş oldu.
Yetiştiği bölgenin iklimine ve toprağına uygun, laboratuvar ortamında genetiği ile oynanmamış olan buğdaylar, gün geçtikçe daha da ender bulunmakta, bu buğday türleri de bu sayede çok daha değerli olmaktadır. Karakılçık buğdayı da bu topraklarda hala varlığını sürdüren ve genetiğinin oynanmadığı buğday türlerinden biridir.
İsmini başaklarındaki sert yapıdaki siyah tüylerden alan ve atalık tarım ürünlerinden biri olan karakılçık buğdayı, asırlardır atalarımızın temel besin kaynağıdır. Günümüzde pek çok araştırmaya konu olan ve nesli tükenmekte olan karakılçık buğdayı, Anadolu’da ortaya çıkan bir buğday türüdür. İçindeki lif, protein ve yüksek mineral değerleri oldukça yüksek, glüten oranı ise GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizmalar) buğdaylara göre çok daha düşüktür.
Karakılçık buğdayının öğütülmesi ile ortaya çıkan ve besin değerlerinin oldukça yüksek olduğu karakılçık tam buğday unu, İzmir’den Hatay’a, Adana’dan Erzincan’a kadar Türkiye’nin birçok ikliminde yetişebilmektedir. Ekmek ya da hamur işleri yapımına uygun olan ve ürüne bir hayli lezzet katan karakılçık buğday unu, dış kabuğunun sert olmasıyla diğer GDO’lu buğdaylardan farklılaşmaktadır. Sert kabuğundan dolayı son yıllarda ortaya çıkan buğday öğütme makinelerinde öğütülememektedir. Karakılçık buğdayını öğütebilmek için sadece su ve taş değirmenleri kullanılmaktadır. Bu yüzden ticaretini yapan firmalar ya da fabrikalarda üretim yapan işletmeler karakılçık buğday ununu tercih etmemektedir. Çınarım, yıllardır süre gelen eski usül taş değirmenleri sayesinde karakılçık buğday ununu üretebilmekte, müşterilerinin beğenisine sunabilmektedir.
Neden Karakılçık Buğday Unu?
Karakılçık buğday ununun, ekmeklere, pastalara, böreklere ve bunun gibi diğer birçok ürüne kattığı lezzet, diğer beyaz unlara nazaran çok daha fazladır. Bunun yanı sıra, sahip olduğu %12,3 protein ve 18 g/Kg gluten oranı ile oldukça değerli bir undur. Kolay bayatlamayan ve kolay kabarmayan bir yapısı olan karakılçık buğday unu aynı zamanda içinde demir, fosfor, potasyum ve selenyum bulundurmaktadır.
Çınarım, faaliyet göstermeye başladığı ilk günden beri sektöründe öncü firma olmanın bilinciyle hizmet vermektedir. Kendisini sürekli geliştiren, modern bir fabrikaya ve profesyonel bir ekibe sahip Çınarım, tüketicilerin sofralarına lezzetli ürünler sunma gayesini benimsemektedir. Hijyen koşullarını ön planda tutarak farklı her damak tadına hitap edebildiği gibi, son derece sağlıklı ürünler ile de Çınarım markasını tercih edenlerin yüzünü güldürmektedir. Farklı ekmek karışımları, un çeşitleri ve daha pek çok gıdanın bulunduğu ürün yelpazemiz hakkında detaylı bilgi almak ve sofralarınızda Çınarım farkını hissetmek isterseniz www.cinarim.com.tr web adresini ziyaret etmeniz yeterlidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!