Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir. Yerli buğdaylar daha serttir ve daha zor öğütülürler; fakat besin değerleri oldukça yüksektir. Karakılçık buğdayının en önemli karakteristik özelliği diğer buğday türlerine göre esmer ve daha sert oluşudur. Karakılçık buğdayı glutensiz değildir, ancak içeriğinde bulunan gluten oranı diğer buğdaylara göre daha düşüktür. Ancak lezzet bakımından öne çıktığını ve daha besleyici olduğunu belirtmekte yarar var.
Karakılçık buğdayı nesli tükenmek üzere olan, hibrit olmamış Anadolu buğdaylarından bir tanesidir. Günümüzde sadece atalık tohumlardan elde edilebilen, lezzet ve besin değeri açısından zengin bir türdür. Karakılçık buğdaylarının yapısı gereği boyları çok uzun olduğundan buğdaylar olgunlaştığında başaklarının ağırlığı ile yatıyor ve hasat sonrası silolara alınıyor. Daha sonra taş değirmende öğütülerek karakılçık tam buğday unu haline getiriliyor.
Karakılçık Tam Buğday Unu, ruşeymi ve kepeği muhafaza edilerek un haline getirilir. Bu sayede lezzeti ve besleyici özellikleriyle öne çıkar. Karakılçık buğdayı aynı zamanda genetiği değiştirilmemiş GDO’suz atalık buğdaylarımızdan bir tanesidir. Tüm GDO’suz buğdaylar gibi karakılçık buğdayı da düşük glisemik indekse sahiptir. Dolayısıyla sindirimi kolay, besleyici, protein değeri diğer unlara göre yüksek ve bir o kadar da lezzetli bir taş değirmen unudur. Karakılçık Tam Buğday Unu, vitamin ve mineral bakımından zengin olan dış kavuz kısmı ile birlikte taş değirmende öğütülmesi sebebiyle tam taneli bir un olarak nitelendirilmektedir.
İçerisinde yüksek oranda lif, B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminlerini barındırır. Karakılçık tam buğday unu, her türlü hamur işi, tatlı, tuzlu yapımında standart bir buğday unu yerine kullanılabilir. İçerisindeki lifler sayesinde insülin direnci olan, kabızlık problemi yaşayan, kolesterolü yüksek bireyler için faydalı bir un tercihi olacaktır.
Ekmek, erişte ve tarhanamızda kullanabileceğimiz bu unumuz, genetiğiyle oynanmamış Karakılçık atalık buğday tohumlarının kimyasallarla bozulmamış tarlalara ekilmesi sonucu elde edilmektedir. Saf Karakılçık buğdayları, son derece yüksek kalite standartlarına sahip Çınarım taş değirmenlerinde kaba kepeğinin bir kez elenmesi sonrası ruşeymli ve kepekli olarak öğütülerek hazırlanmaktadır. Besleyiciliği ve doğallığının yanı sıra bir o kadar da lezzetli bu unumuzu çorba, kek, ekmek, poğaça, pancake, börek, pizza ve aklınıza gelen her türlü yiyeceğinizi hazırlarken kullanabilirsiniz. Özellikle de karakılçık tam buğday unu ile yapacağınız ekmeklerin koku, renk ve lezzetine hayran kalacağınıza emin olabilirsiniz.
Çınarım Değirmen, yüzyıllardır süregelen butik taş değirmen kültürü ile Anadolu’nun en saf ve en kaliteli tohumlarını siz değerli tüketicileri için harmanlamakta ve yüksek kalite standartlarına sahip taş değirmenlerinde öğüterek un haline getirmektedir. Butik taş değirmen unlarının sofralarınızda mutluluğa dönüşmesi için çalışmalarını sürdürmekte olan Çınarım Değirmen; aynı zamanda ekmek miksleri, hazır ekmek karışımları, atalık taş değirmen unları, doğal taş değirmen unları ve tahıl ezmeleri gibi doğallığı ve tazeliği ön planda tutan ürünlerini de sofralarınıza taşımaktadır. Siz de bu ürünleri detaylı şekilde incelemek için www.cinarim.com.tr adresini ziyaret edebilir, web sitemizde bulunan ÇINARIM MARKET alanından online alışveriş yapabilirsiniz.