Dinkel (Spelt) Tam Buğday Unu Nedir?
Dinkel (kızıl buğday), maden devrinden kalma ve yaklaşık 8000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen bir tür buğdaydır. Tüm buğdayların atası olarak kabul edilmektedir. Konya’nın Çumra ilçesinde Alacahöyük’te (MÖ 6000-5500) yapılan arkeolojik kazılarda bulunan antik dikel buğday tohum kalıntılarına göre, ilk olarak ortaçağda insanlar tarafından ekilmeye başlandığı anlaşılmaktadır. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunarak incelenen dinkel buğday tohumlarının, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrar Konya ovasında ekimine başlanmıştır.
Günümüzde hala ekimi yapılan atalık dinkel buğdaylarını tarihinin eski çağlara kadar uzanmasının yanı sıra özel kılan diğer bir özelliği, tüm dünyada nesli tükenmekte olan genetiği değiştirilmemiş üç buğday türünden biri olmasıdır. Bu nedenle de Konya’da üretimine dikkatli bir şekilde devam edilmektedir. Dinkel (Spelt) buğdayı, aşırı toprak isteği olmayan, doğa koşullarına karşı kendisini koruyabilen dayanıklı bir buğday türüdür. Kavuz kısmının kalın olması Konya kış şartlarına karşı dinkel buğdaylarını korumaktadır.
Çınarım Değirmen, genetiği değişmeden günümüze kadar gelen ve ekimi yapılan dinkel buğdayların kepek, ruşeym ve endosperm kısmının tamamını taş değirmenlerinde öğüterek organik ve konvensiyonel dinkel (spelt) tam buğday unu elde etmektedir. Dinkel (spelt) tam buğday unları diğer buğday unlarına göre vitamin ve mineral bakımından daha zengindir. Sağlık açısından kullanımı faydalı olan dinkel (kızıl buğday) tam buğday unu, hücreleri yenilemekte, sinir sistemini düzenlemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Çınarım Değirmenlerinde öğütülen dinkel (spelt) tam buğday unları hakkında daha detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için cinarim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.