Çavdar’ın Una Dönüşüm Hikayesi
Soğuk iklim şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir tahıl türü olan çavdar, kışları çok sert geçen bölgelerde dahi yetiştirilmeye fazlasıyla elverişlidir. Gevşek ve kumlu toprak yapısını seven çavdar, sonbaharda ekilmekte ve takip eden yaz mevsimi başında biçilerek hasat edilmektedir.
Pirinç, buğday, mısır ve arpa yetiştiriciliğine uygun olmayan topraklarda bile çavdar tarımı verimliliğini sürdürmektedir. Fiziksel olarak bakıldığında görünümü arpaya benzer, kılçıkları kısadır ve taneleri buğdaya göre uzundur.
Çavdar, genellikle ekmek yapımı ve diyet bisküvi üretimi amacıyla un haline getirilerek kullanılır. Besin değerleri yönünden zengin bir yapıya sahip olan çavdar unu, çavdarın un değirmenlerinde öğütülmesiyle elde edilmektedir. Çavdar unu, ekşi mayalı ekmek yapımında da yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Buğday unu (beyaz ekmeklik un) ile üretilmiş bir ekmeğe kıyasla çavdar unu ile üretilmiş bir ekmek daha yüksek oranda diyet lifi içermektedir.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde tüketildikten sonra uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır. Bu sebeple sağlıklı beslenme ve sindirim açısından ekstra bir hassasiyete sahip bireyler için buğday ununa göre daha fazla tercih edilmektedir.
Çavdar Unu İle Mutfakta Neler Yapabilirsiniz?
Çavdar unu aşağıdaki ürünleri mutfağınızda hazırlamanız mümkündür:
- Ekmek
- Çörek ve poğaça
- Krep ve pankek
- Çorba
- Cheesecake ve turta
- Kurabiye ve bisküvi
- Pizza ve pide
- Kek
- Muhallebi
Çavdar Unu’nun Faydaları Nelerdir?
- Çavdar unu içerdiği yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlayabilir.
- İçeriğindeki selenyum, demir, çinko, manganez, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde anti-aging (yaşlanma karşıtı) bir özelliği olduğu düşünülmektedir.
- Cilt için iyi bir temizleyicidir.
- Yulaf ve buğday unu gibi tahıllara kıyasla daha fazla fermente olmamış lifi bağırsaklarda bırakmaktadır.
Beslenme uzmanlarının sıkça tavsiye ettiği çavdar unu ile hazırlanmış gıdalar, dengeli beslenmenize yardımcı olur.
Çınarım Değirmen ailesi olarak taş değirmenlerimizde öğütüp un haline getirdiğimiz çavdar unu ürünümüzü www.cinarim.com.tr adresimizden inceleyebilir, ÇINARIM MARKET bölümünden online sipariş verebilirsiniz.