Çavdar Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Çavdar, buğdaygiller ailesinden bir tahıldır. Ezilmesi ile elde edilen çavdar ezmesi ise yüksek lif içermektedir. Neredeyse 100gr çavdar yaklaşık 40gr lif içerir. Protein, Karbonhidrat ve potasyum açısından zengin olan çavdar ezmesi ayrıca E ve B1 vitamini, niyasin, tiamin, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, ve folik asit açısından oldukça zengindir.

Çavdar ezmesinin tüketiminin tavsiye edilmesinin en önemli nedenlerinden birisi de yeterli seviyede polissakarit içermesidir. Çavdar ezmesinde bulunan polissakaritlerin kan şekerini düzenlediği ve uzun süre tok tuttuğu ispatlanmış bir gerçektir. Çavdarın içinde bulunan lif sindirimi kolaylaştırarak, sindirim sistemini düzenler ve tokluk hissinin artmasını sağlar.

Çavdar ezmesi tüketen bir bireyde ise bağırsakta bulunan safra asidinin belirli oranının arttığı görülmüştür. Yapılan araştırmalara göre çavdarın diğer tahıllara göre ince bağırsaktan daha kısa sürede geçtiği görülmektedir. Bu durum bağırsak sisteminin daha dengeli çalışmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca çavdar şeker hastaları için tahıllar arasında en zararsız tahıl olarak araştırmalarda ispatlanmıştır. Çavdar Ezmesi menopoz ve menopoz sonrası sürecinde vücut ve ruh sağlığını olumlu etkileyen bir besindir.

Çavdar yemeklerde, tatlılarda, çorbalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çavdarın günlük tüketim miktarı için önerilen gramaj 30’dur. Kek, kurabiye ve pasta yapımında çavdar ezmesi kullanılabilir. Çavdar ezmesi bebeklerin günlük mamalarına az miktarda eklenmelidir. Bebek ve çocuk gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Faydaları :
Bol lif içerdiği için kilo dengesinde çok faydalıdır.
Tüketilen yiyeceklerin bağırsaktan geçiş sürecini hızlandırır.
Meydana gelebilecek safra kesesi taşlarının oluşumunu önler.
Yapılan araştırmalar, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Önemli hastalıklardan olay bağırsak kanseri hastalığı ve kan dolaşım sistemi hastalıklarının meydana gelmesini önler.
Menopoz sonrası evrelerde kolesterol kontrolü için çok faydalıdır.
Mümkün oldukça göğüs kanseri hastalarının kullanması tavsiye edilir.
Çavdarda, çok faydalı olan selenium, magnezyum, mangenez, fosfor mineralleri bulunmaktadır.

Çınarım Değirmenlerinde öğütülen organik dinkel (spelt) tam buğday unları hakkında daha detaylı bilgi almak ve sipariş vererek denemek için cinarim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.