Kızıl buğday olarak da isimlendirilen Atalık Dinkel Buğdayı, 10.000 yıl önce Konya bölgesinde yetiştirilmeye başlanmış olan bir atalık buğday türüdür. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ve sunduğu özgün lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olarak tanımlanan Atalık Dinkel Buğdayı geçmişten bugüne kadar varlığı sürdürmüş olan ender Atalık Buğday çeşitlerinden birisidir. Atalık Dinkel Tam Buğday Unu, binlerce yıldır değişkenlik göstermiş olan iklim ve ortam koşullarına uyum sağlamış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Sıkı bir kavuz yapısına sahip olan bu atalık tohum türü oldukça sert ve güçlü dış kabuğu sayesinde her türlü zorlu ortam koşullarına rağmen varlığını sürdürebilmekte ve gübre-ilaç vb. destekleyicilere ihtiyaç duymadan kendisini koruma altında tutabilmektedir.

Yıllardır varlığını sürdüren tohumlar, yaşamın sürdürülebilirliği açısından genetik bir değere sahiptir. Toprak içerisinde değişken birçok koşula ayak uydurarak günümüze kadar taşınmış olan atalık tohumların yetiştirilmesi ile ortaya çıkan atalık buğdaylar oldukça doğal ve organik bir yapıya sahiptir. Atalık Dinkel (Spelt) Buğdayı da bu tohumların en kıymetlileri arasında yer almaktadır.

Atalık Buğday Tohumlarının değirmenlerde öğütülmesi ile ortaya çıkan Atalık Buğday Unları, Anadolu topraklarında oldukça benimsenen ve sahip çıkılan temel gıda maddelerinin en başında gelmektedir. Kökeni oldukça eskiye dayanan atalık buğdayların tüketiminin modern hibrit buğdaylara kıyasla çok daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Tahıl kategorisinde Atalık Dinkel (Spelt) Buğday’ının yanı sıra, Siyez Buğdayı, Karakılçık Buğdayı ve Kavılca Buğdayı gibi türleri de bulunan atalık buğday tohumları düşük gluten seviyesine sahip olmaları nedeniyle sindirim sağlığına da yararlıdır.

Tüketim tercihlerini belirli hassasiyetlere ve alerjen kriterlerine göre belirleyen bireyler, özellikle günümüzde düşük gluten seviyesine sahip ürünler üzerinden tüketim alışkanlıklarını şekillendirmektedir. Hamur işlerinin tüketiminde organik ve doğal tohum kullanılmasına özen gösterilmesi ile birlikte tekrar hatırlanan bir miras olan atalık buğday tohumları ve bu tohumlardan elde edilen unlar çeşitli şekillerde kullanıcısına sunulmaktadır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte ortaya çıkan modern hibrit tohumların artışı ile unutulmaya yüz tutmuş olan atalık buğday tohumları ve unları özellikle son dönemlerde tekrardan gündeme oturmuş ve anadolu çiftçisinin yüzünü güldürmüştür. Çiftçilerimizin sahip çıkarak her geçen yıl daha fazla ekimini yaptığı bu atalık tohumlar sayesinde halkımız da atalık buğdaylardan elde edilmiş unları daha fazla tüketme imkanına sahip olmaktadır.

Biz Çınarım Değirmen olarak bu alanda yürütmekte olduğumuz atalık buğday tohumlarını yayma ve geliştirme projelerimiz kapsamında, Tire-İzmir bölgesinde çiftçilerimiz ile sözleşmeli atalık tohum yetiştiriciliği projesini de hayata geçirmiş bulunuyor ve her geçen yılDinkel (Spelt) Buğdayının rekolte değerlerini daha da yukarılara taşımaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.

Çınarım Değirmen, yüzyıllardır süregelen butik taş değirmen kültürü ile Anadolu’nun en lezzetli tohumlarını müşterileri için harmanlamakta ve yüksek kalite standartlarına sahip taş değirmenlerinde öğüterek un haline getirmektedir. Butik taş değirmen unlarının sofralarınızda mutluluğa dönüşmesi için çalışmalarını sürdürmekte olan Çınarım Değirmen; aynı zamanda ekmek miksleri, hazır ekmek karışımları, atalık taş değirmen unları, doğal taş değirmen unları ve tahıl ezmeleri gibi doğallığı ve tazeliği ön planda tutan ürünleri de sofralarınıza taşımaktadır. Siz de bu ürünleri detaylı şekilde incelemek için www.cinarim.com.tr adresini ziyaret edebilir, web sitemizde bulunan ÇINARIM MARKET alanından online alışveriş yapabilirsiniz.