Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un çeşitleri genelde bitkilerin asıl adıyla bilinmektedir. Bu bitkilerin kendilerine özel özellikleri olduğu gibi farklı ve kalıcı bir tadı da vardır. Kalıcı ve farklı damak tadı bırakan un çeşitlerinden bahsedecek olursak:
1-Tam Buğday Unu
Tarlada hasat edilen buğday tanesinin öğütülmesi sonucu elde edilen un çeşididir. Öğütme işlemi içerisinde tam buğday ununa hiçbir şey eklenilmez ve çıkarılmaz böylelikle doğal haliyle muhafaza edilmektedir. Tam buğday unu rafine edilmiş una göre daha zengin bir içeriğe sahiptir.Tam buğday unu içerisinde, ruşeym, kepek ve endesprem’in tamamı un içerisinde bulunmaktadır. Herhangi bir dış katkı maddesi eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılmaktadır.
2-Yulaf Unu
Yulaf unu içerisinde: Protein, karbonhidrat, lif, omega 3 ve 6, ve b vitaminleri bulunduğundan dolayı oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Yulaf ununun tercih edilmesi uzun süre tokluk hissi ve kilo kontrolü sağlama konusunda oldukça etkili olmasından kaynaklıdır. Kan şekerini dengede tutması sebebiyle de şeker hastalarının vazgeçilmez tercihidir.
3-Arpa Unu
Arpa ununun doğal içeriğinin değiştirilmemesinden kaynaklı olarak kolesterol ve şeker üzerinde olumlu etkileri vardır. Arpa içeriğinde bulunan krom ile şeker seviyesini iyi düzeyde tutmayı sağlar.
4-Graham Unu
Ekmek yapımında kullanılmaktadır. Genelde graham unu ile ekmeklik buğday unu karıştırılarak bir ekmek elde edilir. İki un çeşidi de zıt karakterdedir. ekmeklik buğday unu daha yumuşak, graham buğday unu ise daha sert karakterdedir. Bundan dolayı bir ekmek yapılacak olduğu zaman ekmeklik buğday unu ile graham buğday unu karıştırılarak kullanılır. Araştırmalar sonucunda graham buğday ununun yüksek protein içerdiği ve tok tutucu olduğu, ekmekleşmeye oldukça elverişli olduğu belirtilmektedir. Beyaz renkte olması, şimdiki ekmeklere benzemesi, sağlıklı beslenmeyi amaçlayıpta ağız tadını değiştirmek istemeyen tüketiciler için oldukça ideal bir yol olarak görülmektedir.
5- Çavdar Unu
Çavdar unu, besin değeri yüksek ekmeklerin yapımında kullanılır. Sporcuların ve şeker hastalarının tercih ettiği bir un türüdür. Diyet ekmekleri arasında sıkça kullanılan çavdar unu, mideyi koruyan ve sindirimi hızlandıran bir etkiye sahiptir.Çavdar ununu kullanarak sağlıklı ekmekler ve hamur işleri yapılmaktadır.
6- Ekmeklik Buğday Unu
Ekmeklik buğday unu bilindiği üzere genel olarak kepeksiz bir şekilde tüketilmektedir. Genetik olarak sağlam ve eski anadolu türüyle ilaçsız gübresiz bir şekilde yetiştirilmesine rağmen kepeği genelde alınmaktadır.Zararlı bir hal aldığı düşünülse de kepeği alındığı için aslında zararlı diyemeyiz fakat faydaları bir hayli azaltılmıştır. Gluten içermekle birlikte eski buğday türlerine yakın ve düşük değerlere sahiptir.
7-Siyez Unu
Saf un formundadır. Öğütme sırasında asla doğal hali ayırt edilmeden, korunarak işlem yapılır. Genetiği bozulmamış tek buğday türü siyez unu olarakta bilinmektedir. %100 olarak siyez buğdayından öğütülmektedir. Kepek ve ruşeymi ile birlikte tüm kısımları öğütülür ve herhangi bir kimyasal bir müdahale yapılmaz ve bu şekilde üretilir. Siyez unu diğer unlara göre kendine has bir tada ve aromaya sahiptir.
Butik taş değirmen unları ile mutfağınızda bir lezzet şöleni yaratma fırsatı veren Çınarım Değirmen ürünlerini siz de deneyimleyin. Doğal ve atalık taş değirmen unları, ev yapımı ekmek karışımları satış fiyatlarını detaylı incelemek ve hızlı alışveriş imkanı için www.cinarim.com.tr adresinde Çınarım Market’i ziyaret edebilirsiniz.
Genel Merkez:
Kazım Dirik mah. 283 sok. No:12, 35100 Bornova / İzmir / TURKEY