Buğday ailesinin içinde bulunan ve yüzyıllardır tüketilen arpa, mısır, buğday ve pirinçten sonra en çok üretilen temel besindir. Gıda sektöründeki en önemli malzemelerden biri olan ve protein değeri son derece yüksek olan arpa, Asya ve Orta Asya kültüründe önemli bir yer edinmekte, insanları ilk zamanlarda ekmek ve yemekleri arpa unundan yapmaktaydı. Günümüzde hala birçok amaçla farklı ürün ve gıdalarda kullanılan arpa ve arpa unu, popülaritesini hiçbir zaman kaybetmemiştir.

Lif ve mineral bakımından zengin olan arpa, vücudun günlük lif ihtiyacının %25’ini tek başına karşılayabilmektedir. İçindeki yüksek karbonhidrat oranı sayesinde hem insanlar hem de hayvanlar tarafından tüketilmektedir. 

Arpa, sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde oldukça kolay bir şekilde yetişmektedir. Yeşerene kadar bolca su istemekte, yeşerdikten sonra ise yalnızca güneşe ihtiyacı olmaktadır. Bu sebeple dünyanın birçok noktasında rahatlıkla üretilebilmektedir.

Tuzlu ve tatlı yiyeceklerin birçoğunda bulunabilmesinin yanı sıra çorba ve ana yemeklerde de kullanılabilmesi, arpa ununu oldukça önemli kılmaktadır. Beyaz un, esmer un, çavdar  unu, yulaf unu ve siyez unu gibi un türlerinin yanı sıra arpa unu da yemeğe lezzet katması sayesinde birçok mutfakta tercih edilmektedir. En önemli özelliğinden biri; yukarıdaki unlar ile yapılan tüm tariflerin arpa unu ile de yapılabilmesidir. Sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin dikkatini ve ilgisini çeken arpa unu, içinde bulundurduğu yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tokluk hissi vermektedir. 

 

Arpa Ununun Besin ve Kalori Değerleri

Arpa ununun mutfaklarda bu kadar çok kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri de besin ve kalori değerleridir. 

 

Besin Değerleri: 100 gram arpa ununda 1,41 gram azot, 1,56 gram yağ, 8,22 gram protein, 14,39 gram lif, 61,49 gram karbonhidrat, 94 mg miligram magnezyum ve 169 miligram kalsiyum bulunmaktadır. 

 

Kalori Değerleri: 100 gram arpa unu 345 kaloriye denktir. Bu kalori değerinin  % 4’ünü yağ, %12’sini protein ve geri kalan %84’ünü karbonhidrat oluşturmaktadır. 

 

Arpa Ununun Kullanım Alanları

Beyaz unun kullanıldığı her alanda arpa unu da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Örneğin çorbalar, kurabiyeler, kekler, tuzlu ürünler, sütlü tatlılar, omlet ve krepler arpa unuyla yapılabilmektedir. Ayrıca bebeklerin beslenmesi için gerekli olan ek gıdalar arpa unuyla da hazırlanabilmektedir.

 

Sektöre 1957 yılında giriş yapan ve köklü geçmişini başarılı hizmetleriyle hep hissettiren Çınarım, ilk günkü heves ve heyecanını sahip olduğu deneyim ve uzmanlıkla birleştirmektedir. En doğal ürünleri üretirken hijyen ve temizlik kurallarına ekstra dikkat etmekte, son modern bir üretim tesisinde maksimum verim ile hizmet vermektedir. 60 yılı aşkın bir süredir sofralara konuk olan Çınarım, tarladan topladığı ürünleri en doğal yöntemler ile üretmekte, tüketicilere özenle sunmaktadır. Hizmet ağı, ürünleri ve kurumsal kimliği ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz https://cinarim.com.tr/ web adresini ziyaret edebilir, hemen iletişime geçebilirsiniz.